Een voorraadkast is bedoeld voor het schoon, donker en droog bewaren van je voedsel- en drankvoorraad. Maar in veel huishoudens vind je er ook allerlei andere zaken: reserve-serviesgoed, oude pannen, vazen, bezems, schoonmaakspullen, batterijen, lampen en nog veel meer. Nu geeft dat helemaal niets. Tenminste, zolang je ruimte genoeg hebt. Maar als je niet aan het opeten van je voorraden toekomt doordat ze schuil gaan achter een berg rommel, dan kan jouw voorraadkast opruimen je ruimte, geld én overzicht opleveren.

De uitdaging

Actie: voorraadkast opruimen, schoonmaken en organiseren
Duur: 2 uur
Nodig: stofzuiger, vuilniszak, twee verhuisdozen, lege tafel of vloer, emmertje sop met vaatdoek, droogdoek
Aan de slag

1. Voorraadkast opruimen

Zorg dat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt. Werk per plank. Haal de spullen één voor één van de bovenste plank en beslis direct wat ermee moet gebeuren:

HO (Hier Opbergen, ofwel in de voorraadkast): leg het product of voorwerp op tafel of vloer
EO (Elders Opbergen, ofwel op een andere plek in huis): stop het product of voorwerp in verhuisdoos 1
W (Weggeven): stop het artikel in verhuisdoos 2
weggooien: gooi het product in de vuilniszak en doe bijbehorend verpakkingsmateriaal in de papier-, glas- of plastic bak.
Sla geen spullen over en stel geen beslissingen uit. Dit is jouw kans om schoon schip te maken. Let op:

Doe alles weg waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden. Die datum is namelijk reeds gepasseerd omdat je dat product zelden of nooit hebt gebruikt. Grote kans dus dat je dat ook in de toekomst niet zal doen.
Kom je levensmiddelen tegen, die nog goed zijn maar die je toch niet zal eten of drinken? Breng ze naar een Voedselbank bij jou in de buurt.
Ga, wanneer de eerste plank leeg is, door met de volgende planken, totdat de voorraadkast helemaal leeg is en je vloer of tafel volstaat met (HO-)producten, die je graag consumeert en (HO-)spullen die je vaak gebruikt.